ALS

Sterke Leeuw

Sterke Leeuw. Blogpost by Bernardus Muller
sterke leeuw
Richard Branson’s “screw it, let’s do it” is typerend voor ondernemerschap, gewoon doen en de onmogelijkheden oplossen wanneer ze zich voordoen. Ikzelf zeg altijd dat ondernemen draait om 3 dingen; mensen, geld en omstandigheden. En het is vooral het laatste dat bepaalt of je succes hebt. Je aanpassen aan de altijd weer veranderende omgeving, niet alleen zakelijk, maar ook in je privéleven.De manier waarop ik omga met het feit dat ik ALS heb, wordt gekenmerkt door aanpassingen en dus vooral mij te focussen op de dingen die ik nog wel kan. Dat lijkt eenvoudig gezegd, maar dat is het natuurlijk niet. De ziekte heeft voor iedereen een andere beleving, voor de één een kwelling, voor sommigen ook een openbaring, een zinbeleving, van waar draait het eigenlijk om in het leven. Die relativering kom ik bij heel veel mede patiënten tegen en verklaart ook die enorme saamhorigheid tijdens evenementen voor ALS.Mijn hele leven draait om mogelijkheden, ook wanneer onmogelijkheden aan de horizon ontstaan, probeer ik het negatieve om te buigen in het positieve, vaak daarbij denkend dat het leven maakbaar is. Maar ik ben ook een realist, wetend dat er zoiets als het lot bestaat. En als dan de koers van je leven een andere wending neemt, kan je maar beter je kompas pakken om in ieder geval bij te sturen.

Ik ben niet godsdienstig, maar geloof sterk in de evolutieleer van Darwin, die zegt: “Het zijn noch de sterkste, noch de meest intelligente die overleven, maar degene die zich het beste aanpassen” en zo is het in mijn ogen.

Toch kent iedereen die angst en dat soms hulpeloze gevoel van die volgende dag, die siddering die je voelt als iets simpels je niet meer lukt, overslaand in woede en frustratie. Het omarmen van die angsten, dat gevoel accepteren is een overwinning op jezelf…!

In de top 5 van grootste angsten in Nederland staan; de dood en spreken in het openbaar, nou beide heb ik inmiddels wel overwonnen en daarbij ben ik trots op mezelf. Die trots wil ik graag breken in 1500 stukjes en geven aan al mijn mede patiënten, want ik weet dat niet iedereen even sterk kan en wil zijn. Toch schuilt in deze gastblog ook weer een diepere betekenis omdat LeoForte staat voor “sterke leeuw” en laat dat nu precies mijn sterrenbeeld zijn en figuurlijk betekent het een zeer zware beproeving ondergaan, nou dat noem ik dan in ons geval een understatement…

Maar laten we vooral vechten als leeuwen en de omstandigheden aangrijpen om het onmogelijke, mogelijk te maken…

——————————————————————————————–
Deze gastblog is geschreven voor mijn mede patient Ries van der Velden en
zijn stichting Leoforte. Kijk voor meer info op http://www.stichtingleoforte.nl

 

author-avatar

About BernardusMuller

Dutch entrepreneur. #ALS #MND fighter since 2010, initiator @_makeityours & solutionist @treewaytherapy. One man can and will find a way, why not be that man...

Related Posts

One thought on “Sterke Leeuw

  1. On Behalf of My Wife, Judy,

    I thank you for the work you are doing to develop a treatment and cure for ALS. Judy, 52, attorney, was diagnosed with lower limb onset ALS this past July. We are willing to help in clinical trials, or anyother way we can participate. We live in Detroit, Michigan and are will to travel worldwide.

    Again, thank you for your dedication and focus. We are all racing against time.

    Michael

Leave a Reply